Turvallisempaa seksiä

Kondomin käyttö

 1. Tarkasta, että kondomi on ehjä ja että viimeinen käyttöpäivämäärä ei ole mennyt.
 2. Avaa kondomipakkaus varovaisesti, jottei kondomi mene rikki. Älä avaa kondomipakkausta hampailla, saksilla tai muulla terävällä esineellä.
 3. Tarkista kummin päin kondomi rullautuu auki. Älä kuitenkaan rullaa kondomia auki kokonaan tai venytä sitä ennen päälle asettamista.
 4. Kun alat asettaa kondomia paikalleen, purista sormilla mahdolliset ilmakuplat pois kondomin kärjestä. Sisälle jäänyt ilma voi rikkoa kondomin, pienistä rypyistä ei sen sijaan ole haittaa.
 5. Vedä esinahka taakse. Rullaa kondomi jäykistyneen peniksen päälle aina juureen saakka. Näin kondomi ei pääse luiskahtamaan pois paikaltaan.
 6. Älä koskaan käytä kahta kondomia päällekkäin. Se ei lisää suojaa, vaan aiheuttaa kitkaa, jonka seurauksena molemmat kondomit voivat rikkoutua helpommin.
 7. Yhdynnässä on monissa tilanteissa hyvä käyttää liukuvoidetta, sillä kuukautiskierrosta, raskaudesta, imetyksestä tai ikääntymisestä johtuva emättimen kuivuus vähentää yhdynnän turvallisuutta. Anaaliyhdynnässä on tärkeä käyttää runsaasti vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Voidetta laitetaan sekä kondomin päälle että suoraan peräaukkoon. Liukuvoide ehkäisee haavaumien syntyä, estää kondomia hajoamasta kesken yhdynnän ja lisää yhdynnän nautinnollisuutta. Ilman riittävää liukuvoiteen käyttöä kitka kasvaa ja kondomi voi rikkoutua tai luiskahtaa pois paikaltaan. Lähes kaikkiin kondomeihin lisätään valmistusvaiheessa pieni määrä liukastetta parantamaan käyttömukavuutta, mutta tämä määrä ei kuitenkaan riitä anaaliyhdyntään.
 8. Älä käytä kondomin kanssa mitään öljypohjaista liukastetta. Esimerkiksi käsi- tai kosteusvoide, aurinkovoide, vaseliini, oliiviöljy tai hierontaöljy haurastuttavat kondomin nopeasti
 9. Liukuvoidetta voi myös lisätä yhdynnän aikana. Varsinkin vesiliukoista liukuvoidetta käytettäessä ja pitkään kestävässä yhdynnässä tämä voi olla tarpeen.
 10. Jos kondomi hajoaa tai luiskahtaa pois päältä, vaihda se heti uuteen. Pidä kondomeja ja liukuvoidetta koko ajan saatavilla.
 11. Vaihda kondomi uuteen, jos yhdyntä kestää yli puoli tuntia. Muutenkin on hyvä aina välillä tarkistaa, että kondomi on ehjä ja paikallaan.
 12. Vedä penis ulos heti siemensyöksyn jälkeen, ennen kuin erektio on kokonaan hävinnyt. Pidä kondomista kiinni peniksen tyven kohdalta, ettei kondomi luiskahda pois päältä ja ettei siemennestettä pääse valumaan siitä ulos.
 13. Hävitä kondomi tavallisen sekajätteen mukana. Älä huuhtele sitä vessasta alas, sillä se voi tukkia viemärin.

Säilytä kondomit ja liukuvoiteet huoneenlämmössä, suojassa auringonvalolta, valaisimien lämmöltä tai pakkaselta. Kondomin ja liukuvoiteen oikeaa käyttöä voit harjoitella vaikka itsetyydytyksen yhteydessä.

Kondomit ja liukuvoide on helppo ottaa seksiin mukaan, kun pidät niitä aina lähettyvilläsi sängyn vieressä ja mukanasi taskussa tai laukussa. Jos säilytät kondomia esimerkiksi lompakossa, huolehdi ettei kondomi joudu tekemisiin terävien esineiden kanssa. Mukana pidettävä kondomi on syytä vaihtaa vähintään puolen vuoden välein.