Blogi

Tiedätkö tarpeeksi hormonaalisesta ehkäisystä?

Saamme paljon viestejä ja kysymyksiä liittyen hormonaaliseen raskaudenehkäisyyn. Tällä hetkellä emme vastaa näihin kysymyksiin nettineuvonnassamme, koska perustehtävämme on hivin ja muiden seksitautien ennaltaehkäisy ja niitä koskevan tiedon lisääminen, ei raskaudenehkäisystä tiedottaminen ja neuvominen.

Kirjoitamme kuitenkin hieman hormonaalisesta raskaudenehkäisystä, koska aihe aiheuttaa paljon kysymyksiä ja on tärkeä osa monen tytön ja naisen elämää. Yleisimpiä nuorten käyttämiä hormonaalisia raskaudenehkäisyvalmisteita ovat yhdistelmäehkäisyvalmisteet, kuten e-pillerit, ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas, sekä keltarauhashormoniehkäisy, kuten minipillerit, ehkäisykapseli ja hormonikierukka. Kondomin lisäksi ainoa hormoniton raskaudenehkäisymenetelmä on kuparikierukka. E-pillereitä ja muita valmisteita käytetään raskauden ehkäisemiseksi ja niitä voivat käyttää tytöt ja naiset. Miesten e-pilleriä ei ole vielä kehitetty. Joskus ehkäisyvalmisteita käytetään myös kuukautisvaivojen ja iho-ongelmien hoitoon.

Milloin ja miksi hormonaalista ehkäisyä käytetään?

Hormonaalisen ehkäisyn, kuten e-pillereiden käyttö aloitetaan monesti silloin, kun aloitetaan yhdyntöjen harrastaminen parisuhteessa, jossa on tytön ja pojan välistä seksiä, jotta tyttö ei tule raskaaksi. Satunnaisissa ja uusissa suhteissa ehkäisynä käytetään aina kondomia tai hormonaalista valmistetta ja kondomia, koska ainoastaan kondomi suojaa seksitautitartunnoilta ja tyttöjä ei-toivotulta raskaudelta. Hormonaalisen ehkäisyn käyttö aloitetaan varaamalla aika ehkäisyneuvolaan. Ehkäisyneuvolassa keskustellaan ehkäisyn käytön aloituksesta ja siitä, mihin tarkoitukseen esimerkiksi pillerit ovat ja miten ne toimivat.

Monesti tilanne, jossa hoitajan tai lääkärin kanssa keskustellaan pillereistä, on uusi ja paljon tietoa voi mennä ohi. Kannattaa kirjoittaa ylös kysymyksiä, joihin haluaa vastauksen ja vastauksia voi myös kirjoittaa itselle ylös.

Varmista, että saat vastauksen seuraaviin kysymyksiin ennen hormonaalisen ehkäisyn aloittamista:

  • Mihin tarkoitukseen ehkäisyvalmiste/ehkäisymenetelmä? on?
  • Miten voit suojautua samalla seksitaudeilta?
  • Miten sinulle määrättyä ehkäisymenetelmää käytetään?
  • Mitä teet jos unohdat ottaa pillerin/ useita pillereitä tai vaihtaa laastarin tai renkaan?
  • Minkälaisia sivuvaikutuksia valmisteen käytöllä voi olla?

Vastaanotolla kannattaa käydä tarkasti läpi ainakin se, miten säännöllisesti pillereitä tulee ottaa, miten niiden oton voi muistaa ja mitä pitää tehdä, jos on unohtanut syödä pillereitä. Nämä asiat kannattaa käydä läpi niin monta kertaa, että todella ymmärtää niiden toiminnan. Oman ehkäisyvalmisteen pakkausseloste kannattaa lukea huolellisesti läpi ennen käytön aloittamista. Jatkossa kaikkiin tilanteisiin, joissa esimerkiksi on unohtanut ottaa pillerin, löytyy vastaus ja toimintaohjeet e-pillereiden pakkausselosteesta. Jos pakkausseloste on kadonnut, sen voi löytää netistä googlaamalla oman e-pillerin merkki. Jos pillereiden käytön kanssa on pulma, oikea paikka kysyä asiasta on ehkäisyneuvola tai terveysasema. Tietoa hormonaalisesta ehkäisystä löydät esimerkiksi Väestöliiton sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/ehkaisymenetelmat/.

Hormonaalista ehkäisyä ei tarvitse aloittaa, mikäli on seksiä samaa sukupuolta olevan ihmisen kanssa, ei ole aktiivista seksielämää tai tarvetta esimerkiksi iho-ongelmien tai kuukautisvaivojen hoitoon. Hormonaalinen ehkäisy ei ole yksinään sopiva ehkäisykeino satunnaisiin ja uusiin seksisuhteisiin, vaan kondomi on ainoa ehkäisyväline joka suojaa samaan aikaan seksitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta.

Anni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Täydennäthän alla olevan laskutoimituksen roskapostikommenttien estämisen vuoksi: *