Nettineuvonta

Tuplaehkäisy

Moikka! Minulle asennettiin hormonikierukka reilu kuukausi sitten, ja lähiaikoina olisi edessä ensimmäinen seksikerta sen kanssa. Lisänä olisi tarkoitus käyttää kondomia. Minua kuitenkin hieman jännittää, sillä olen seksuaalisesti melko kokematon. Miten voisin luottaa tähän tuplaehkäisyyn? Entä voiko kierukan langat puhkaista kondomin?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Pohdit, miten voit luottaa tuplaehkäisyyn. Tuplaehkäisy tarkoittaa sitä, että käytössä on sekä hormonaalinen ehkäisymenetelmä että kondomi ehkäisemään raskaaksi tulemista. Oikein käytettynä yksistään hormonaalinen ehläisymenetelmä tai kondomi on tehokas ehkäisemään ei-toivottua raskautta. Niin sanottua tuplaehkäisyä voi harkita, jos kovin pelkää raskaaksi tulemista. Pelon tuntemuksista on kuitenkin hyvä keskustella oman kumppanin kanssa sekä vastaanotolla hoitajan kanssa, jossa yhdessä pohditaan sopivaa ehkäisymenetelmää. Kondomia kannattaa käyttää aina uuden kumppanin kanssa, sillä kondomi on ainut tapa suojautua seksitaudeilta. Mikään hormonaalinen ehkäisyvalmiste ei suojaa seksitaudeilta.

Hormonikierukka on varma raskaudenehkäisymenetelmä. E-pillereihin verraten sen hyvä puoli on, että ei tarvitse päivittäin muistaa ottaa pillereitä. Hormonikierukka suojaa ei-toivotulta raskaudelta. Kondomia voi käyttää lisänä, jos on tarvetta ehkäistä myös seksitauteja. Hormonikierukan kanssa voi käyttää kondomia.

On hyvä periaate käydä yhdessä uuden kumppanin kanssa seksitautitesteissä, jos ja kun pohtii jossain kohtaa kondomin poisjättämistä.

Toivottavasti edellä esitetty tieto auttaa sinua eteenpäin ajatustesi kanssa. Jos raskaaksi tulemisen pelko on kovin suuri, kannattaa pohtia, onko vielä valmis yhdyntään vai olisiko kenties muita seksitapoja, joiden kautta saisi turvallisuuden tunteen ja ennen kaikkea nautintoa seksistä. Kannattaa puhua asiasta myös kumppanin kanssa.

Mukavaa kesää,

Maria

Aiheet: raskaus, tuplaehkäisy

26.6.2017 Lähetä oma kysymyksesi