Nettineuvonta

E-pillereiden aloitus

Olen 15-vuotias tyttö ja parisuhteessa. Olemme harrastaneen poikaystäväni kanssa seksiä ja ehkäisynä olemme tähän asti käyttäneet kondomia. Meille on käynyt muutaman kerran niin, että kuukautiseni olivat myöhässä, pelkäsimme raskautta, mutta turhaan. Olemme harkinneetkin e-pillereiden aloittamista, jotta voisimme olla varmempia ehkäisytehosta. Olen puhunut pillereistä myös äitini kanssa, koska minulla on myös todella kivuliaat kuukautiset. Äitini kehotti minua käymään terveydenhoitajalla. Kysymykseni onkin se, että täytyykö minun käydä gynekologisessa tutkimuksessa ennenkuin voin saada pillerit? En haluaisi millään mennä sellaiseen. Voiko terveydenhoitajalta saada reseptin pillereihin?

Vastaus

Hei,

 

Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä, että olet kumppanisi kanssa keskustellut ehkäisystä ja eri vaihtoehdoista. On myös hienoa, että olet jakanut ajatuksia myös äitisi kanssa.

E-pillerit ovat hyvä vaihtoehto ehkäisyyn, kun kumppani on vakinainen.  Jos toisella teistä tai molemmilla on ollut suojaamatonta seksiä aiemmissa suhteissa, kannattaa käydä ennen kodomin poisjättämistä seksitautitesteissä, sillä e-pilerit eivät suojaa seksitautien tarttumiselta.

E-pillereiden alottaminen ei vaadi gynekologista tutkimusta, voit saada e-pillerireseptin ihan vain lähimmältä terveysasemaltasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Hänen kanssaan keskustelette yhdessä, millaiset pillerit sinulle sopisivat parhaiten.

Vasta e-pillereiden pidemmän käytön jälkeen on hyvä väli ajoin käydä gynekologisessa tutkimuksessa tarkastuttamassa, että kaikki on hyvin. Gynekologista tutkimustakaan ei tarvitse turhaan pelätä. Mutta e-pillereiden aloittamiseen ei siis vaadita tällaista sisäistä tutkimusta. Voit huoletta mennä keskustelemaan asiasta terveydenhoitajan kanssa.

 

Hyvää loppuviikkoa!29.11.2012 Lähetä oma kysymyksesi