Minä

Sukuelimet

Kuten jokaisen keho muutenkin, ovat myös sukuelimet yksilölliset ja omannäköiset. Mitään sääntöjä sille, miltä niiden tulisi näyttää, ei ole. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että ihmisellä on sekä sosiaalinen että biologinen sukupuoli, ja se kuinka nämä liittyvät toisiinsa, on kulttuurimme ja tiettyjen normien tuottamaa. Henkilö voi olla mies tai maskuliininen vaikkei hänellä olisikaan miehen kehoon perinteisesti liitettyjä sukuelimiä. Sukupuoli ei siis tarkoita sukuelimiä. Lisää sukupuolesta täällä.

Näissä piirroskuvissa esitetyt sukupuolielimet ovat siis vain yksi esimerkki siitä, miltä genitaalialue voi näyttää. Näin miehen ja naisen sukuelimiä on totuttu kuvaamaan, ja kuvien avulla voi hahmottaa yhdenlaista sukuelinten anatomiaa. Omiin sukuelimiin kannattaa tutustua peilin avulla ja käsin koskettaen, niin juuri oma yksilöllinen keho tulee tutuksi.

Sukuelimiin, niiden kosketusherkkyyteen ja ulkonäköön, voivat vaikuttaa myös erilaiset tehdyt toimenpiteet, kuten esimerkiksi ympärileikkaus.  Lue lisää ympärileikkauksesta täältä.

nainen1

1. Klitoriksen huippu
2. Häpyhuulet (ulkoiset häpyhuulet)
3. Virtsaputken suu
4. Sisemmät häpyhuulet
5. Emättimen aukko
6. Peräaukko

nainen2

1. Häpyhuulet
2. Virtsarakko
3. Emätin
4. Kohtu
5. Munasarjat
6. Peräaukko

mies1

1. Terska
2. Esinahka
3. Kivekset

mies2

1. Virtsaputken aukko
2. Terska
3. Kives
4. Peräaukko
5. Virtsarakko
6. Eturauhanen
7. Paisuvainen


Katso myös alla olevat videot:

 

YLE Areena: Murrosikä

YLE Areena: Murrosikä

YLE Areena: Murrosikä

YLE Areena: Murrosikä