Identiteetti ja itsemäärittely

YLPEYS

YLPEYS-esite tarjoaa tietoa identiteetistä ja seksuaalisuudesta nuorille homo- ja bimiehille

Ylpeys kampanja
Lataa esite tästä tai kuvaa klikkaamalla.

 

Kenelle?

Esitteen kohderyhmä on nuoret homo- ja bimiehet, sillä he eivät kouluissa tai kotona saa heille kohdennettua seksuaaliterveyskasvatusta riittävästi tai ollenkaan ja heillä on muun muassa tästä syystä myös kohonnut riski seksuaaliseen riskikäyttäytymiseen.  Osa tämänkin esitteen sisällöistä koskettaa laajempaakin ryhmää, sillä siinä kerrotaan myös identiteetistä ja sen määrittelystä, omasta seksuaalisesta suuntautumisesta kertomisesta sekä seksistä ja parisuhteesta yleisesti.

Tausta

YLPEYS-esitteen idea nousi usean eri järjestön yhteistyönä toteutetusta nuorten homo- ja bimiesten YLPEYS-ryhmästä, jonka tapaamiset järjestettiin alkuvuodesta 2014. Nuorille järjestettiin workshopeja, joissa eri teemat ja asiantuntijat kohtasivat nuorten kanssa. Workshopeissa pyrittiin muun muassa vahvistamaan nuorten omaa seksuaalista itsetuntemusta, lisäämään tietoisuutta seksuaaliterveydestä ja seksistä sekä antamaan puitteet omien rajojen tiedostamiseen. Nuoret itse ideoivat ryhmän pohjalta tuotettavaa materiaalia ja esitteen sisältöä onkin kirjoitettu nuorten ajatukset huomioiden.

Ilme

Ilmeeltään esitteestä haluttiin raikas ja kuvissa poseeraa aitoja ihmisiä, ja kuvien tarkoitus onkin olla samastuttavia ja voimaannuttavia. Tarkoituksena oli tuottaa kuvamateriaalia, jota yleensä on totuttu näkemään heteropariskunnista. Sisäsivujen kuvat on myös ottanut nuori, aloitteleva valokuvaaja. Kansimallina toimii parikymppinen Janne Naakka, jonka lifestyle-blogi (naag.fi) on Suomen seuratuin miehen pitämä blogi. Vaikka Jannen blogi ei homoutta käsittelekään, on hän aina esiintynyt blogissaan avoimesti homona ja kertoo saavansa nuorilta lukijoiltaan paljon kysymyksiä identiteettiaiheeseen liittyen.

Tässä Jannen tekemä, YLPEYS-esitteen innoittama, upea video: