Nautinto

Kipu ja seksi

Seksi on yleensä mukavaa, nautinnollista ja hyväntuntuista. Seksiä harrastetaan, koska se tuottaa mielihyvää ja nautintoa. Joskus seksi tai yhdyntä tekee kuitenkin eri syistä kipeää, vaikka siihen ei liittyisi pakottamista tai väkivaltaa. Yleensä kipu kertoo jostain ja silloin on hyvä hidastaa tahtia ja kuunnella omaa kroppaa.

Yleisimmin kipua voi tuntua ensimmäisellä yhdyntäkerralla. Tytölle kipua voi aiheuttaa esimerkiksi tiukka immenkalvo ja pojalle ahdas esinahka, jolloin esinahkaa ei saa vedettyä kunnolla taakse. Ensimmäisellä emätin- tai anaaliyhdynnällä on tärkeää edetä erityisen rauhallisesti ja varmistaa, että kumpikin osapuoli on kiihottunut.

Seksissä kannattaa panostaa esileikkiin ja toisen kiihottamiseen aluksi esimerkiksi käsin koskettelemalla. Nautintoa ja kiihotusta voi lisätä hieromalla kevyesti liukuvoidetta omiin ja kumppanin sukuelimiin.

Kipuun saattaa liittyä muitakin syitä. Tytöllä syyt saattavat liittyä lantionpohjanlihasten rentoutumattomuuteen, vaginismiin, vulvodyniaan tai siihen, ettei ole tarpeeksi kiihottunut seksiin. Myös seksitaudit ja muut sukuelinten tulehdukset voivat aiheuttaa kipua. Lisäksi tytölle kipua voi aiheuttaa hänelle tehty ympärileikkaus. Pojalla voi joskus olla ahdas esinahka, jolloin esinahkaa ei saa vedettyä terskan taakse ja joka voi aiheuttaa kipua. Nuorilla pojilla hieman kireä esinahka on yleinen, yleensä esinahka löystyy ja kireys häviää iän myötä. Oli kivun syy mikä tahansa, siihen on hyvä etsiä apua esimerkiksi terveyskeskuksesta, opiskelija- tai työterveydenhuollosta.

Erilaisiin seksitapoihin voi liittyä kipua. Esimerkiksi anaaliyhdyntä on turvallista, mutta siihen voi liittyä kipua, jos yhdyntää ei kokeilla tarpeeksi rauhallisesti ja jos liukuvoidetta ei ole tarpeeksi. Ennen anaaliyhdyntää on hyvä tutustua omaan peräaukkoon ja yhdyntää on kokeiltava hitaasti, oikeaa kulmaa etsien, eikä missään nimessä väkisin. Runsas liukuvoiteen käyttö on välttämätöntä anaaliyhdynnässä.

Monet ihmiset voivat nauttivat kivusta, jota aiheutetaan itselle, tai tuotetaan seksikumppanille ja erilaisista roolileikeistä. Tällöin voidaan puhua BDSM – seksistä. Turvalliseen BDSM – seksiin liittyy aina se, että tilanteen voi keskeyttää ja seksin säännöistä on sovittu selkeästi. Roolileikkejä ja kovia otteita sisältävässä seksissä on tärkeää sopia kumppanin kanssa selkeästi seksin pelisäännöistä ja esimerkiksi turvasanan käytöstä. Näin nautinto ja luottamus seksissä säilyvät.

Sellaiset tilanteet, joissa aiheutetaan toiselle vastentahtoista kipua tai tehdään seksiä tiedottomalle ihmiselle, ovat väkivaltaa. Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä missä vaiheessa tahansa. Lue lisää suhteen pelisäännöistä nettisivuiltamme. Jos olet joutunut seksuaalisen kaltoinkohtelun eli rikoksen uhriksi, voit jutella ja hakea apua nuorten rikosuhripäivystyksestä.