Hyvä seksi

Mitä minä haluan?

Kaikenlaisten virikkeiden ja ulkopuolelta tulevien mielipiteiden ja ajatusten keskellä voi joskus olla vaikeaa tietää mitä itse oikeasti haluaa. Voi olla vaikea tietää, haluaako vielä seurustella, haluaako vielä tai koskaan seksiä ja minkälaista tai minkälaisia ihmisiä haluaa romanttisessa ja/tai seksuaalisessa mielessä. Joskus ystävät ja media vaikuttavat ajatuksiimme ja tekoihimme. Kulttuuri, uskonto ja etenkin oma perhe voivat vaikuttaa voimakkaastikin siihen, mitä ajattelemme ihmissuhteista ja seksistä. Se, että toimii vastoin omia haluja, voi aiheuttaa pahaa oloa ja ahdistusta. Siksi olisikin tärkeää pohtia, mitä todella haluaa ihmissuhteilta ja miten haluaa toteuttaa omaa seksuaalisuutta ja mahdollisuuksien mukaan myös toimia näiden ajatusten ja toiveiden mukaan. Omiin haluihin ja toiveisiin voi tutustua pikkuhiljaa ajattelemalla ja pohtimalla asioita, kirjoittamalla, lukemalla ja juttelemalla ystävien tai läheisten kanssa.

Ihmissuhteisiin ja seksiin liittyen on tärkeää muistaa, että itseä ei kannata pakottaa tekemään sellaisia asioita, jotka tuntuvat ahdistavalta, epämukavalta tai pelottavalta. Tällaiset tunteet voivat kertoa siitä, että ei ole valmis johonkin tekoon tai tilanteeseen. Suhteissa ja seksitilanteissa voi aina edetä hitaasti ja kuunnella itseään. Erilaiset seksitilanteet voi aina pysäyttää ja seksitilannetta ei ole pakko jatkaa vaikka sen olisi jo aloittanut.

Jokaisella olisi hyvä olla olemassa rajat, jotka suojaavat ja pitävät turvassa. Omien rajojen ylittäminen tuntuu yleensä jollain epämukavalla tavalla sekä mielessä, että kehossa. Omista rajoista kiinni pitäminen ei ole aina helppoa eikä se, että niitä on ylitetty, ole oma syy. Kuitenkin omista rajoista kiinnipitämisessä ei ole mitään väärää, vaan se osoittaa, että arvostaa itseään ja pitää itseään tärkeänä. Jokainen saa itse päättää, kenen kanssa on tai ei ole seksuaalisessa kanssakäymisessä ja millä tavalla.

Ei ole väärin kokeilla erilaisia asioita, ja sitä kautta oppia tunnistamaan, mitkä ovat ne itselle sopivat tavat toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Tärkeintä on, että itsellä on hyvä olo tekemisistään ja toimii myös muita kunnioittavalla tavalla.

Anna itsellesi aikaa pohtia seuraavia asioita:

Mitä tuntemuksia itsetyydytys minussa herättää?

Millaisesta kosketuksesta pidän/mistä en pidä?

Miltä ajatus seksistä toisen kanssa tuntuu?

Haluanko seksiä tässä suhteessa? Mitä odotuksia minulla on tältä suhteelta?

Osaanko ilmaista seksuaaliset tunteeni toiselle?

Mitä seksuaalisia tarpeita minulla on?

Mitä voin tehdä, jos jokin ei tunnu hyvältä?

Pystynkö itse pohtimaan näitä asioita, jotta ajatukset selkiytyvät vai pitäisikö pohtia asiaa yhdessä jonkun toisen kanssa?