Blogi

EHKÄISY – Mitä ja kenelle?

Tällä hetkellä eri puolilla Suomea on vireillä kuntalaisaloitteita maksuttoman ehkäisyn saamiseksi nuorille. Kuntalaisaloitteissa vaaditaan kuntia tarjoamaan ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille nuorille. Just Wear It puoltaa näitä aloitteita, mutta haluamme kuitenkin kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan.

Ehkäisystä puhuttaessa, tulee hormonaalisen raskaudenehkäisyn lisäksi muistaa kondomit. Seksitavoista ainoastaan emätinyhdyntään liittyy raskauden mahdollisuus, mutta tämä seksitapa ei kuulu kaikkien seksielämään.  Moniin seksitapoihin liittyy kuitenkin seksitautien riski. Kondomin käyttö on ainut tapa suojautua seksitaudeilta. Suuseksi esimerkiksi on hyvin yleinen seksitapa, jossa voivat tarttua kaikki seksitaudit. Erityisen tärkeää kondomin ja liukuvoiteen käyttö on anaaliyhdynnässä, jossa hiv-tartunnan riski on suurin.

Maksuton ehkäisy on tähän mennessä tarkoittanut monessa kunnassa hormonaalisen ehkäisyn tarjoamista tytöille. Ehkäisyn tarjoaminen ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan samassa yhteydessä tulisi antaa neuvontaa ja tietoa ehkäisystä. Muista siis itse kysellä hoitajalta kaikki mielessäsi olevat kysymykset, jos hoitaja ei huomaa asioista kertoa. Lisäksi kannattaa kysyä, mihin voi ottaa yhteyttä, jos jälkikäteen tulee kysyttävää määrätystä ehkäisyvalmisteesta ja sen käytöstä.

Ei unohdeta poikia. Monella pojalla on haasteita kondomin käyttöön liittyen, mistä ei ymmärretä puhua tarpeeksi kondomin jakamisen yhteydessä. Kondomin käytön harjoittelu esimerkiksi itsetyydytyksen yhteydessä, oikean kondomikoon löytäminen ja liukuvoiteen käyttö kondomin kanssa, ovat asioita, joista olisi hyvä keskustella. On tärkeää muistaa, että kondomin käyttöön liittyvä keskustelu ja kondominkäytön harjoittelu koskee myös tyttöjä. Oletko sinä saanut kondomin saannin yhteydessä neuvontaa seksiin, turvalliseen seksiin tai kondomin käyttöön liittyen? Yksilöohjauksessa terveydenhoitajan tai muun ammattilaisen kanssa kannattaa ottaa rohkeasti esille, millaista seksiä itsellä on, jotta voidaan yhdessä miettiä, millaista suojautumista kyseisissä seksitavoissa mahdollisesti tarvitaan.

Jotta kondomin käyttöönottoon olisi mahdollisimman matala kynnys, tulisi kondomeja olla saatavilla mahdollisimman helposti. Kuinka monella teistä kondomi on jäänyt käyttämättä, kun sitä ei siinä hetkessä ollut saatavilla? Entä kuinka monelle ehkäisyn kallis hinta on ollut este sen käytölle? Kondomeja voisi laittaa jakoon kaikkialla, missä nuoria liikkuu: nuorten tapahtumiin, nuorisotiloihin, kouluille, armeijaan jne. Mitä muita paikkoja sinä ehdottaisit?

Toivotaan, että saadaan ehkäisy pian maksuttomaksi kaikille nuorille!

Lisää tietoa sivustolla  Maksuton ehkäisy. Vaikuta ja allekirjoita oman kuntasi kuntalaisaloite! (allekirjoittaminen edellyttää 18-ikävuotta)

#maksutonehkäisy
@maksutonehkaisy

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Täydennäthän alla olevan laskutoimituksen roskapostikommenttien estämisen vuoksi: *