Blogi

Ehdota rohkeasti kondomin käyttöä!

kuvitus-ematinyhdynta-2

Kun juttelemme nuorten kanssa kondomin käytöstä, tulee selväksi että lähes kaikki tietävät kondomin ehkäisevän parhaiten seksitautitartuntoja. Useimmat nuoret ja aikuiset tietävät, että kondomin avulla voi parhaiten suojautua seksitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta, mutta silti kondomi jää seksitilanteessa käyttämättä. Yksi syistä voi olla se, että kondomin käytön ehdottaminen tuntuu vaikealta. Myös itsessään kondomin käyttöön liittyy erilaisia haasteita, mutta niistä kirjoitamme lisää myöhemmin.

Ehkä kondomin käytön ehdottamisen vaikeus johtuu siitä, että seksistä ei ylipäätään ole totuttu puhumaan ja siksi myös kondomin käytön ehdottaminen tuntuu oudolta. Seksistä on hyvä oppia puhumaan seksikumppanin kanssa jonkin verran ja väitän, että juuri kondomin käytöstä puhumisesta voisi olla helppo aloittaa!

Kondomin käytön voi ottaa puheeksi jo ennen seksitilannetta, jos kokee, että seksitilanne on todennäköinen tai mahdollinen. Voi esimerkiksi kysyä, pitäisikö kondomeita käydä ostamassa vai onko niitä jo. Itse seksitilanteessa kondomin käytön voi ottaa puheeksi toteamalla ennen emätin- tai anaaliyhdyntää, että ”odota hetki, etsin kondomin” tai toteamalla, että ”nyt voisi ottaa kumin esiin”. Tapoja on monia. Kun kondomin käyttöä on ehdotettu, se usein otetaan käyttöön. Mikäli seksikumppani kieltäytyy kondomin käytöstä, on pohdittava haluaako ottaa riskin suojaamattomassa seksissä vai haluaako keskeyttää seksitilanteen. Päätös on oma. Suuseksin ollessa ajankohtaista, voi todeta kumppanille, että käyttää aina suojausta uuden seksikumppanin kanssa. Ja kondomeitahan on hyvä olla mukana aina enemmän kuin yksi, koska kondomin laitto menee joskus mönkään tai kumi voi hajota! Ja liukuvoide on tärkeä lisä kondomia käytettäessä.

Seksitautitesteistä on hyvä jutella ennen tai jälkeen intiimin tilanteen, koska seksitilanteessa keskustelu seksitautitesteistä ei välttämättä onnistu. Kumppanilta voi kysyä, onko hänellä ollut aikaisemmin suojaamatonta seksiä ja onko hän käynyt seksitautitesteissä. Mikäli itsellä tai kumppanilla on ollut suojaamatonta seksiä, voi sopia, että molemmat käyvät testeissä. Näin tilanne on selkeä molemmille. Mikäli kummallakaan ei ole koskaan aikaisemmin ollut suojaamatonta suuseksiä tai suojaamatonta emätin- tai anaaliyhdyntää, ei seksitaudeista tarvitse huolehtia. Ainoastaan ei-toivotulta raskaudelta tulee suojautua jos on tytön ja pojan välistä yhdyntää.

Seksi on hassua puuhaa, sen ei tarvitse olla vakavaa ja täydellistä. Ei haittaa, vaikka kondomin laitto tai suuseksisuojan teko olisi vähän räpeltämistä, se voi parhaimmillaan rentouttaa molempia! Oikein käytettynä kondomi lisää seksistä saatua nautintoa ja vähentää stressiä joka aiheutuu seksitautien tarttumisen pelosta suojaamattoman seksin jälkeen.

Katso tästä miten kondomia käytetään oikein ja tästä taas näet, miten suuseksisuoja tehdään.

Mikäli sinulla on kondomin käyttöön liittyviä kysymyksiä, voit jutella niistä kanssamme torstain chatissa klo 16–19. Lämpimästi tervetuloa chattiin!

Terveisin,

Anni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Täydennäthän alla olevan laskutoimituksen roskapostikommenttien estämisen vuoksi: *