X

Kuukauden harjoitus

Tutustuminen kondomin käyttöön

Tarkoitus: Tutustua kondomin käyttöön

Aika: Harjoitus kestää noin 45 minuuttia

Tarvittavat välineet: Kondomin käyttöohjeet (pakkauksesta, oppikirjasta, justwearit.fi-sivustolta), tekopenis (tai vastaava) sekä muutamia kondomeja

Alustus: Oikein käytettynä kondomi on tehokas suoja seksitauteja ja ei-toivottuja raskauksia vastaan. Kondomin käyttö vaatii kuitenkin harjoitusta. Ensimmäisellä kerralla kondomin asettaminen onnistuu harvoin täydellisesti ja siksi sitä on hyvä harjoitella rauhassa. Pojat voivat harjoitella kondomin käyttöä esimerkiksi itsetyydytyksen yhteydessä. Kondomin käytön ohjeet kannattaa kerrata justwearit.fi -sivustolta.

Ohje: Nuorten on hyvä osata kondomin käyttö ja asettaminen. Seuraavat asiat saattavat vaikuttaa itsestäänselvyyksiltä, mutta ne on silti hyvä kerrata yhdessä:

Mistä kondomeja ja liukuvoiteita voi ostaa?

Miten kumppanille voi ehdottaa kondomin käyttöä?

Miksi kondomi voi jäädä käyttämättä?

Pyydä jokaista lukemaan kondomin käyttöohjeet joko kirjasta, pakkauksesta tai justwearit.fi-sivustolta. Näytä sen jälkeen kondomin asettaminen esimerkiksi tekopeniksen päälle. Tämän jälkeen voi jatkaa keskustelua seuraavista aiheista:

Mitä haasteita kondomin käyttöön voi liittyä?

Miten estetään kondomin hajoaminen? (Ei käytetä vanhaksi menneitä kondomeita, kondomin voi käyttää vain kerran, liukuvoiteen käyttö, oikeankokoinen kondomi, kondomin säilytys ja paketin avaaminen)

Mitä liukasteita voi käyttää kondomin kanssa? (Kondomin kanssa voi käyttää vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Kondomin kanssa ei voi käyttää mitään öljypohjaista liukastetta)

Mitä muita kysymyksiä nuorilla on kondomin käytöstä?

Mitä tehdä, jos kondomi menee rikki tai kondomi jää emättimeen tai peräaukon sisään? (seksitautitestit ja emätinyhdynnässä jälkiehkäisy. Lue lisää seksitautitesteihin hakeutumisesta: justwearit.fi)

 

Tuo esiin, että harjoittelemalla kondomin käyttöä ja tekemällä sen tutuksi, edistämme kondomin käyttöä ja minimoimme riskitilanteita.

Nuorille on hyvä olla tarjolla erilaisia kondomeja ja liukuvoiteita tämän harjoituksen jälkeen. On hyvä myös selventää, että kondomien ottaminen ei tarkoita sitä, että tarvitsee harrastaa seksiä toisen kanssa. Kondomiin ja liukuvoiteeseen on hyvä tutustua itsekseen kaikessa rauhassa kotona.

Mukaillen WHO 2004. Harjoitus löytyy kokonaisuudessaan Seksuaaliterveyden työkalupakki -kirjasta.

 

Aikaisemmat harjoitukset

1. Muistojen matka omaan nuoruuteesi